Sömn.

Nu var det länge sedan jag skrev igen. Sorry! Vet inte heller vad jag ska skylla på...prio kanske. Kanske inte ligger på min prio-lista när tjejerna går och lägger sig på kvällarna. Då vill jag bara slänga mig i soffan med min kära man och dricka en kopp te. Och har inte haft någon direkt att blogga måste jag få säga. Mest för att jag inte har haft något direkt att blogga om förutom min dag. 
 
Många undrar hur jag "lyckats" med Vanja och hennes sovrutiner, och nu även Milicas. Så jag tänkte ägna det här inlägget åt det. Tipsen som jag fick höra precis när jag blev mor var lite olika. Men jag sög väl åt mig av dem som jag tyckte lät bra och logiska:
 
- Först och främst berättade en kär vän, som blev mamma ett tag innan mig att hon var väldigt tydlig med kvällsrutinerna. Och när det var dags för att dricka välling/tutte för att gå och sova gick hon runt med bebisen och släkte lamporna och sa "Godnatt". För att tydligt visa, att ni är det kväll och vi ska sova. Det här hade jag i tankarna att jag också skulle göra när jag fick barn. Så småning om vill bebisen själv trycka på knapparna för att släcka. Och detta VARJE kväll, inte bara då och då.
 
- På BVC sa de till mig (som min vän jag skrev om precis) att vara super tydlig med kvällsrutinerna. Samma tid, samma procedur, samma vaggvisa, samma allt varje kväll. Jag tänkte att klockan 19.00 ska hon ligga i säng. Så varje kväll såg exakt likadan ut för henne. Jag gav henne tutte/välling, jag sjöng våran vaggvisa, jag la henne i SIN säng och så satte jag på hennes spelande-mobil med laban som hon hade över sängen. De sa även på BVC att gå in flera gånger om barnet inte somnar direkt och sätta på mobilen/speldosan igen och igen och igen tills barnet somnade. Det gäller att barnet ska veta att du är där men du ska inte behöva sitta bredvid bara för det. "Felet" många gör är att trippa ut på tå och sedan sitta knäpptyst i tv:n på ljudet på låg nivå. Det man egentligen ska göra är att exempelvis gå ut i köket och diska och låta lite så att barnet känner sig tryggt genom att höra att du är där utanför precis. När barnet känner sig trygg, kan barnet i lugn och ro somna.
 
- Jag var mycket noga med att inte avvika från mina rutiner. Var vi exempelvis bortbjudna, ville jag vara hemma innan sju för att natta Vanja. Detta är viktigt den första tiden när man håller på att få in rutinerna. Då ska man inte strunta i det en kväll för att man gör något annat. Nej, då ska man se till att kunna göra kvällsrutinerna vid samma tid som vanligt. Många kanske tänker att man inte ska anpassa sig efter barnet på det sättet eller att man "ger upp" allt socialt under en period. Men jag kan looooova att det är värt det. Nu kan jag absolut rucka på rutinen men Vanja vet vad som gäller när det väl är dags. Inget tjaffs, ingen gråt. Efter vällingen går hon direkt in till badrummet för att borsta tändern. När vi är klara där går och pussar Milica och pappa godnatt och så går vi in till hennes rum. Jag sjunger för henne och sedan pussar henne. Då sover hon från 19.00 till 06.30-07.00 på morgonen. Ibland vaknar hon på natten av att hon ligger konstigt i sängen, då går jag upp och rättar till henne och säger "Sov gott" och så går jag och lägger mig och hon somnar direkt om.
 
- Min mamma tyckte att jag var lite jobbig ibland när jag var och hälsade på och ville hem till sju. Men detta har funkat så otroligt bra, så varför förstöra det. På dagarna sover Vanja nu 11.30-12.30 på dagis och när hon är hemma sover hon 11.30-13.30. 
 
- Jag försöker göra exakt samma med Milica, hon är ju bara 3 månader men jag har redan nu börjat trappa ner på tiden på kvällen, långsamt långsamt. Tidigare gick hon och la sig samtidigt som mig, vid 23 tiden. Men nu är jag nere på klockan 21.30 ligger hon i sin säng, och när hon är 6 månader är det tänkt att hon ska gå och lägga sig klockan 19. Trappar ner tiden lite hela tiden. Jag gör samma sak; sjunger vaggvisa och sätter på sängmobilen och får gå in några gånger och sätta på den, men sedan somnar hon. Och hon sover hela natten till klockan 06.00. Men jag har börjat väcka henne vid 05.30 (vaknar jag av mig själv) lyfter över henne till mig, så hon får äta lite och sen lyfter jag över henne till sin säng igen. Då sover hon till 08.00, då får jag väcka henne om det är vardag och vi ska till dagis. Byter, matar och klär på henne. Vid 08.45 går vi med Vanja och lämnar henne på dagis, då somnar Milica om i vagnen. När vi kommer hem, lägger jag henne på min säng och knäpper upp overall och tar av mössa och vantar, då sover hon till 13.00. Byter, matar och leker sen är det dags att hämta Vanja klockan 15.00. Då somnar hon i vagnen och när vi kommer hem lägger jag henne på vår säng och hon sover till 18 tiden. Sen är hon vaken, äter, byter blöja och leker, sedan sover en liten kort nap vid åtta på 20 minuter och sen 21.30 lägger jag henne för natten. Så ser Milicas dag ut :-)
 
Hoppas att jag kunde komma med lite tips för er som inte har det som ni önskar. Men tänk på att tydliga rutiner är A och O för att lyckas. Som sagt, det här är bara tips och hur jag gjort, men det funkar som en smäck. I alla fall hemma hos familjen Sutic.
 
Peace, Love & Sleep

Jag & min groda när vi testar min härliga fotoutrustning. Thank God för självutlösare ;)

 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0